Toppan dräktig!

Idag har vi dräktighetsundersökt Toppan och hon var dräktig, skönt, nu ska hon kollas på 30 dygn och 45 dygn och 90 dygn och hoppas det håller hela vägen...
Vi har idag även ultraljudat Esther och det visade sig att hon stod med ägg så imorgon blir det seminering, tänk om hon också kunde ta sig med en gång. Stona i Holland har det jättebra och vi hoppas naturligtvis på att dom också tar sig på första försöket. Vill ju gärna ha vårföl.
Estelle gick och skadade sig på betet så hon är hemma igen för omläggning av sår. Hon är så duktig och står inne själv i stallet hela dagarna och börjar bli bättre med benet också. Gör ju såklart ont när man är där och grejar. Men det läker fint och hon kommer snart att få gå ner till betet och kompisarna igen.
Alla har fina beteshagar som det är mycket mat i så dom blir tjocka (om dom kan bli tjockare än vad dom var när dom släpptes?) Bra hösilage hela vintern, alla har sett högdräktiga ut. Även killarna!

Jag har ju planer för mina ponnyer men jag har några som jag har problem med.  Bo-Gi skulle behöva komma ut till en ryttare som tar sig an honom, synd att en femåring bara ska gå och skrota. Hans helbror på 2 år är ju också till salu, han är så mycket hanterad och har löshoppats och åkt transport åtskilliga gånger så det borde finnas någon som vill ta vid där? Flurran är ju tre i år och Vildan också, båda dom skulle jag vilja hitta nya ägare till, dom går och skrotar i onödan även om dom går på bete nu. Dom är ju ridna så det är bara att fortsätta där. De andra behåller jag nog gärna ett tag till iallafall. Stona som är två i år ska ju betäckas som treåringar är det tänkt. Men jag måste nog sålla lite, kan inte betäcka alla. Är det någon ni är intresserade av så hör av er så kaaanske jag kan släppa just den. Om vi skulle betäcka alla nästa år så blir det hela 9 st??? Men det kommer inte att ske!
Får Esther ett fint stoföl nästa år så kommer jag nog att behålla det fölet och sälja Esther istället.  Hon har gett mig så fina föl och det sista är nog det finaste hittills, så det kommer att kännas riktigt svårt att släppa henne. Hon nedärver sina fina gångarter och sitt vackra yttre. Avkommorna blir ädla och högställda.
Nu fick jag ideér om nya inlägg i bloggen bara för det. Skriva om varje sto och deras avkommor. Men det får bli en annan gång. Nu ska jag lägga om såret på Estelle och sen är det kväller....

Författare: Marie

Sol, bete och rally

Nu känns det verkligen som att sommaren är påväg. Från ena dagen till den andra blev det bara så varmt, så av med kläderna och efter en hel dag i solen blev det naturligvis en schyst röd bränna. Men efter denna kalla våren så får man inte klaga.

Fölen har vi släppt ihop och dom går nu på bete, inne på nätterna ännu. Även om det är varmt, är ju vädret något ostadigt, kan man lugnt säga. Ena stunden är det strålande solsken och nästa regnar det, men det är ju iaf varmt.
Fölen i gräshagen.

Unghingstarna har vi släppt på sitt bete, och även ungstona är iväg på sitt sommarbete. Från holland hör vi bara possitivt, båda stona är seminerade och vi hoppas dom är dräktiga! Toppan ska ulas på onsdag och även Esther ska kollas då om brunst är på gång.


Bilder på Myran i Holland! Inte lustigt dom gillar henne där nere, vem skulle kunna tycka något annat om denna vackra ponnyn!



I lördags hade vi rally på våran väg, ett 100-tal bilar susade förbi med brummande motorer och skrikande bromsar. Ungstona gick fortfarande hemma då och hade bara stenmuren mellan sig och bilarna. Man trodde väl att det skulle bli lite liv då dom första bilarna kom men nä, dom låg å sov och "Lillgabban" ställde sig intill stenmuren och sov när bil efter bil gasade förbi...Man undrar ju om dom helt enkelt är så vana vid bilar eller om dom bara har ett bra temperament...
Isadora hejjar på!

Och dom dagarna när det är sol får man passa på att tvätta smuttsiga vintertäcken.


Nu hoppas vi på mer sol och mindre åska och regn....Så mycket roligare att ta bilder när solen lyser och det grönska runt omkring en.

Författare: HS Svensson

Ungstona!

Vi har mätt våra ungston nu. Hanna hade inne dom och gjorde vid deras manar lite inför betessläppet.
SB Top Garbo är idag 139 cm, henne ska vi behålla. Har ju sålt hennes mamma så det kan inte bli fler där.
SB Isadora är 144 cm, henne ska vi också behålla, av precis samma anledning. Vi har sålt mamman.
SB Estelle är 134 cm. Egentligen var tanken från början att behålla henne men får jag ett vettigt bud från bra folk så kanske jag säljer. Jag har ju kvar hennes mamma dock har hon fått hingstar två år på raken nu så man vet ju inte om man får något sto efter henne nån gång. Sen vet vi inte om vi kanske säljer Esther rent av och då kan det definitivt inte bli något mer stoföl.

SB Athletica Breeze har precis vuxit över C-ponnygränsen. Vi trodde ett tag att hon skulle bli en B-ponny men  nu finns det hopp om henne igen. Hon kan eventuellt vara till salu om vi hittar en bra ryttare till henne, hon är ju vår första tredjegenerationsavkomma så hon är lite speciell. Nu har vi fått vår andra tredjegenerationsavkomma i år så då kan vi kanske släppa Athletica.
SB Wild Garbo är bara en B-ponny, hon ligger på 125 cm, vet inte varför hon blivit så liten, hennes föräldrar är båda 136-137 cm. Hon är första fölet för det stoet så kan vara en sådan orsak. Hon är iallafall till salu, hennes storlek passar inte riktigt in i vårt avelsarbete.
SB Fleur de Santé är också ett sto som är till salu pga. storleken. Hon är idag ca 153 och högre bak så hon växer en del till. Hon blir en jättebra juniorhäst, inte för stor och har hoppförmåga och rörelser som räcker till för tävlande i båda disiplinerna.
Det var våra unga ston. De andra unghästarna skriver vi om en annan gång.

Kan berätta att stona i Holland är seminerade en första gång nu och allt flyter på. Hoppas dom tar sig båda och allt går bra då får vi föl nästan samtidigt nästa år. Spännande!

Författare: Marie


Är det vår eller?

Mina föl har inte varit ute mycket i år än. Detta regnande gör att det är inte roligt att släppa ut dom. Geggigt i hagen som gör det väldigt halt och dom springer ju runt ganska mycket de små liven. Man är rädd att dom ska halka in i tråden. Man har väl blivit lite hönsmamma med åren.... Jag alltså!

Den 8 maj var vi nere i ridhuset med Esther och hennes lilla Edward så att han skulle få springa av sig lite. Å jisses vad han sprang...  Som värsta kapplöpningshästen...   Sen sökte han skydd bakom Kristians rygg när mamma skulle filmas, han såg riktigt trygg ut där han stod.

     

Idag släppte vi ihop båda stona med sina föl i en härlig grön hage så dom skulle bry sig mer om gräset än om att springa runt, men icke då! Springa måste man när man blir släppt på grönbete, kor eller hästar, det är ingen skillnad... Efter ett tag så blev det lite mer intressant med gräset och dom började mumsa. Det blev iallafall några timmar ute idag. Hoppas på skapligt väder imorgon så får dom gå ut tillsammans igen på grönbetet...



Visst ja! Toppan hade släppt ägget i onsdags så nu är det bara att vänta till den 26:e för dräktighetskoll och hoppas hon är dräktig då. Tror det är dags för Esther att börja ultraljudas då också. 

Författare: Marie


Betäckningssäsongen är igång.

I fredags åkte vi med Toppan och hennes föl till Vesslö för årets första ultraljud. Hon hade ägg som såg bra ut så vi beställde till lördagen. Hem och tillbaka igen på lördag morgon för seminering med den danska hingsten Triple Tree´s Prince Perfect, samma hingst som är pappa till årets föl SB Prince Edward. Idag var vi tillbaka igen för ultraljud, det hade inte hänt något med äggen, dom stod kvar precis likadant så nytt telefonsamtal till Hästak som sköter beställningarna från Danmark. Så i morgonbitti åker vi igen. Hoppas då att det har börjat hända nåt med äggen, vill bli färdig så fort som möjligt innan det är dags för nästa sto som är Zandbergs Esther som ska betäckas om med samma hingst.

Igår åkte även Windy och MyJar med lastbil till Holland för att betäckas där med en jättehärlig hingst som tyvärr inte stod på eu-station annars hade vi bara behövt åka till Vesslö med dom också. Jag har varit lite nervös inför resan. Dom har ju aldrig åkt så långt förut men det har gått jättebra och jag har fått besked att dom har kommit fram och verkar ha tagit resan med ro. Skönt... Tanken är att dom ska vara kvar därnere till månadsskiftet juni/juli. Vi vill gärna visa MyJar på sommarpremieringen som är i mitten på juli nångång.
Är ni nyfikna på vilken hingst dom är hos? Då får ni vara det ett tag till. Jag ska skriva om honom i nästa inlägg. Nu ska jag sova... God Natt!

Besök på stuteriet!

Idag har jag haft besök av 14 tjejer från Ingelstorpsskolan. Vi gick runt och tittade på alla 16 hästarna eller ponnyer är det ju. Först hjälpte dom mig att få på grimman på lilla Edwin och sen ta ut han i hagen till sin kompis Hannibal som snällt gått ensam en stund. Bra träning för ettåringar, att lära sig gå själva ibland.

Gissa vad som hände när tjejerna gick in i stohagen? Jo! Alla ungstona bara 7 stycken kommer alla på en gång och vill vara med och bli klappade. Så är det med sociala hästar. Man kan inte gå in och göra nåt förrän alla är i famnen. Det blir lite problem om man ska gå in och vill titta på en särskild häst, kanske syna nåt sår eller så. Då är det nog bäst att ta ut den utanför hagen om man vill vara ifred. Samma problem blir det när man kör in med traktorn varje dag med mat, dom ska helst in i traktorn till Inge, inte rädda ett dugg.  Undrar den dan som man rider ute på vägen och det kommer en traktor hmm....

Dom blev iallafall rejält omklappade av tjejerna och en del av tjejerna ville nog gärna ta med sig en hem direkt om dom bara kunnat!

Efter rundvandring bland alla hagar så var det dags för lite fika. Jag satte på kaffe och te och tjejerna hade med sig bröd. Första sittningen på altanen för i år blev det fast det var lite kallt. Tayson fick också bli lite klappad så han  var också nöjd.

Vi pratade lite avel under fikat och jag hoppas tjejerna lärde sig nåt iallafall. Kanske fanns det någon blivande stuteriägare ibland dom?

Tack tjejer för besöket! Ni är välkomna igen när ni vill...

Författare: Marie

RSS 2.0