13 januari 2014

Lite uppdatering av vad som hänt senaste tiden på gården.
Vi har ju skiljt av fölen från sina mammor och det har gått som vanligt ungefär, ängsliga föl som inte vill vara med riktigt när man går in i boxen å ska ta på grimmor eller göra nåt annat. Men vi jobbar på så hoppas vi att dom snart ska bli så tama å orädda för oss så dom kommer fram självmant.
Stona/mammorna fick gå ut i sin gamla hage först några dagar för att senare släppas ihop med det andra stona. De flesta av dom har ju gått ihop tidigare fast det är några år tillbaka men det gick bra, lite spring å lite skrik men inget större bråk. Någon brunstade såklart så det blev lite extra skrik på natten varje gång dom nosade på varann.
Sen har det varit lite tråkigheter igen :( I torsdags så hittade vi ett foster i vindskyddet, En liten hingst som inte fick födas vid utsatt tid. Jag trodde först att det var Myran som kastat men tror nog nu att det är Windy, vårt gamla sto. Vi ska åka å ultraljuda henne på lördag så då får vi reda på hur det ser ut. Jag tyckte mig se en infektion men vi får se vad veterinären ser.
Är det nu Windy så är frågan om det är färdigavlat på henne?? Hon blir 22 i sommar å jag hade nog tänkt ta ett par till föl beroende på hur fölningarna går å vad veterinären säger om hennes status men nu känns det väldigt osäkert.

Igår började vi jobba med ett par av unghingstarna, Hanna har planer på att två av dom ska visas fram i år men vi får väl se hur träningen går med dom.
Edward skötte sig mycket bra, han är så elastisk i rörelserna å flyger fram med sånt hasarbete så man bara njuter. Tänk om han kan visa upp sig på sin bästa sida när det väl gäller...
Rolle gick det lite sämre med, han är ju ett år yngre så lite mindre hanterad men har ändå varit ute på löshoppning och på utställning så han borde gå att få ordning på. Han behöver nog lite mer träning än Edward. Vem som ska visas på vad kommer jag att skriva om vid annat tillfälle.

Vi avslutade träningen med hingstarna i söndags med att Elias fick sitta på Wilbur i boxen så nu är han insutten :) Elias e vår insittare :) Wilbur stod så snällt, brydde sig inte ett dugg om att det satt en liten parvel på ryggen å tjoade :) Bra barnponny det kommer att bli..

Det är ju oftast ponnysnack här men nu frångår jag det ;)

I fredags fyllde lilla barnbarnet Elias 2 år så det har varit kalas hela helgen :) Han är en liten solstråle :) Fick många roliga presenter som han genast skulle leka med. Å en superhäftig Teletubbiestårta!

Tills nästa gång, ha det gott alla därute!

1 januari

Nu har vi börjat ett nytt år, hoppas det blir ett bra år med duktiga ponnyer och kanske några får komma till nya ägare :) Vi har ju några unga ponnyer som är till salu och behöver komma till kunniga familjer som har tiden.
Vi håller på med att vänja av fölen nu från sina mammor och det går som det brukar. Oroliga föl som undrar varför mamma står i boxen intill istället för att vara tillgänglig med maten :)
Idag har vi plockat på dom grimmor, Hanna fick jobba en stund innan dom till slut gav med sig å lät henne ta på grimman. Jag fattar inte varför det ska vara likadant varje år. Men i år har vi nog 3 föl som har varit mindre hanterade än förr om åren så kanske det påverkar. Fast Windys unge har ju åkt transport med sin mamma flera gånger så hon är mer hanterad än de andra två men ändå är hon den som är mest orolig. Fast Windys ungar brukar vara känsliga å lite oroliga men när dom är bortåt 1.5 - 2 år så vänder det å man kan hantera dom som vilken som. Det är väl en fas dom ska igenom.
Till helgen ska vi prova med att släppa dom själva i den skogshagen som de gått med sina mammor i innan och vi hoppas naturligtvis att de ska gå lugnt till å inga lösa föl som springer igenom staket.. Får kanske ta Myran å låta henne gå som mamma hos dom ett tag om det behövs. Tanken är att alla ston ska gå i samma hage tills det börjar bli dags för Windy å Myran att gå själva inför sina fölningar men det är ju inte förrän till våren så det är ett tag kvar.. Windy ska föla runt 7 maj å Myran runt 1 juni så hon ligger lite senare än vad vi brukar ha dom. Blev bestämt lite sent att hon skulle betäckas så därför...
Nu ska jag gå ut o nattfodra å se så det är lugnt i stallet.
Vi hörs snart igen...
Å självklart God fortsättning på det nya året :)

RSS 2.0