Äntligen kom så sista fölet...

Då va påsken över för detta året och ingen kan väl klaga på det fantatiska väder vi haft dom senaste dagarna, idag va de 25 grader ett tag, har säkert varit mer än så. Rena högsommarvärmen! Kristian har tillbringat hela helgen i Blomstermåla, medans jag varit mer eller mindre instängd på en fabrik hela påskhelgen och jobbat. Så Kristian har bränt sig i solen när han arbetat med gårdens sysslor och jag är likblek som vanligt!

3 av fyra föl var ju komna innan påsk och jag hoppades att Myran snart skulle få ut sin också så Kristian kunde få vara med när underverket föddes. Å så äntligen i natt så kom den! Det roliga är att Kristian va den som vakade vid kameran och såg att det stack ut något där bak på Myran! Så han var allt lite mallig där, att det va han som fick sätta fart på mig och mamma och säga att det var dags!

Så efter 1-tiden inatt var den ute, en brunaktig hingstunge på ca 95cm, så ganska stor för att vara första föl och Myrans mage har inte sett så stor ut. Mamma fick hjälpa till att dra lite när Myran krystade medans jag satt fram hos henne och lugnade henne för hon for upp och ner flera gånger och fattade inte alls varför hon hade så ont i magen...stackars semin-ston rätt vad det är så e de bara nåt som vill ut! Myran låg en lång stund och bara tog igen sig, så fölet började kravla runt lite. Så efter en stund så lyfte Myran på huvudet och såg att det låg något nedanför vid hennes rumpa...Hon såg rätt överraskad ut och nästan lite skräckslagen ut på ögonen, men sen så började hon mummla med sin egen lilla bebis...Hon har ju sett dom andra gå omkring med sina så hon va nog ganska lycklig att äntligen fått en egen! Myran va lite kinkig till en början med att ge sin unge mat, men ikväll så skötte hon jobbet som nybliven mamma galant!





Dagen har förutom det nya fölet bestått av ihopsläpp av dom andra fölen, vilket gick fint. Kloka Windy tog med sitt föl i lagom trav runt hängnet ett par varv och visade vart gränserna går. Toppan och Esther har ju inte riktigt de tempot när dom visar sina föl, för där ska det vara fullt ös...Tokmärrar!




Sen har vi varit 3 vändor till ridhuset. Vi har 4st 3-åringar som ska gå 3-årstest i höst. Så det är dags att börja träna löshoppning, som brukar vara våran svaga sida. Våra ponnyer hoppar riktigt bra men det är sällan det vill sig på testet just. Så nu ska jag öva dom ordentligt så det sitter!! Känns så taskigt att missa utmärkelse bara för man inte övat ordentligt!
Gabban och Isadora fick ta första rundan. Gabban gick kanon till sista språnget då lät jag henne gå själv vilket resulterade i en tvärnit och krash genom hindret. Sen blev hon trött så vi fick sänka ner lite och avsluta med några lägre språng. Isadora gick riktigt riktigt bra på 105cm, tror faktiskt att hon tycker löshoppning är kul och det är ju en fördel om man ska bli hoppeponny ;). Tror det är 3dje gången dom löshoppas så dom är ju bara på inlärningsstadiet ännu.











Nästa tur var Athletica och Estelle. Athletica har allt, gång, temperament, exteriör och hopp...hon skulle bara varit 10cm till! Estelle har också en del att ge men kommer kanske inte bli någon SM-ponny. Men hennes temperament och välvilja så tror jag hon kommer glädja många barn i LB-LA klasser i framtiden. Båda C-ponnystona gick på 95cm!





Sen åkte vi ner med Edwin. Jag ville se honom själv, sist va ju Hannibal med och dom fick lekhoppa tillsammans, men Hannibal va mest ivägen så nu ville jag låta Edwin visa själv vad han gick för...Den hästen är en pärla!
Han har aldrig gått en riktigt löshoppningsbana, är bara 2 år och idag hoppade han en oxer på 1m utan någon dirket hjälp av oss i ringen. Han hade kunnat göra ett löshoppningsprov idag med 99, han hoppar stort och luftigt med fantastik teknik. Inte vanligt jag använder ordet fantastik om våra hästar, men denhär ponnyn kommer bli något alldeles extra! Det vara bara att stå i mitten och njuta, kändes härligt! Dessutom är han så fin i temperamentet, 2år och hingst men sa inte ett ljud när han blickade ut över banan och såg en annan häst.
Edwin är till salu, men ibland är man sugen på att behålla honom....
Tyvärr tog kamerans batteri slut så det blev inga bilder på Edwin den här gången!

Nu är det dags att sova efter en låååång dag!

Text: HS Svensson Bild: K Jonsson

Händelser i vardagen.

I Onsdags var Hanna hemma och badade Flurran och friserade henne så hon blev så fin. Hon skötte sig riktigt bra. I torsdags var vi på kliniken och vaccinerade Flurran och skodde henne fram inför resan till Bräkne-Hoby.
Likaså där skötte hon sig riktigt bra. Sen när vi kom hem släppte vi ut henne i hagen igen. Jisses! Desa hästar, ibland undrar man hur dom tänker. Alla i flocken trodde såklart det var en ny häst som kom in i hagen med grönt täcke på sig. Det blev spring och lite bakdelar som for i luften... Dom lugnade ner sig så småningom.
När vi tog in Flurran för natten så hade hon såklart lyckats tagit av sig ena skon. Jaja! inte annat att göra utan dom får ta ut hovslagarn till sig och fixa till det.

Natten mellan skärtorsdag och långfredagen fick Windy ett litet sto, egentligen ganska stor. Fattar inte hur det får plats... Fölet är efter den Holländska hingsten Winston som numer är kastrerad och såld till en flicka som ska tävla honom så det går inte att tillverka fler Winstonbebisar. Allt gick bra och nu är fölet ute i hagen om dagarna. Det var tredje fölet ut för i år. Nu väntar vi bara på Myran men hon går nog kanske ett par veckor till. Förstagångare... Myran ska också ha efter Winston så det kommer att vara två ganska unika föl vi har här...

Det två första fölen är efter Triple Tree´s Prince Perfect SPH 163, en dansk hingst. Jag tror inte det finns fler avkommor i sverige efter den hingsten heller så dom är också ganska unika. Kul att ha något som inte alla andra har.

Efter 4 timmars vila/sömn så var det dags att packa in Flurran i transporten och köra ner till Bräkne-Hoby med henne för att hon ska bli färdig med inridningen och förhoppningsvis så kanske hon säljs under tiden hon är där.
Hon stod som ett ljus i transporten hela tiden, så skönt med såna hästar. När vi kom fram och lastade ur så leddes hon ner till hagen där hon skulle gå ihop med att par nya kompisar. Inga problem där heller. Fina Flurran, hon kommer bli en trevlig liten häst när hon är färdig. Mätte henne också på kliniken till 154 cm utan skor.

Sen kom Bo-Gis nya ägare och vi fixade med papper och hade en trevlig pratstund. Dom bor inte så långt bort så det blir nog någon visit i framtiden när man är ute och åker.. Bo-Gi skötte sig perfekt och gick rakt in i deras transport när dom skulle åka och jag tror att det var en lycklig tjej som satt i bilen på vägen hem. Lycka till Matilda och lillasyster Emilia, hoppas ni får många roliga år med er nya ponny.

 Nu måste jag hämta min son och sen göra färdigt min bokföring så jag får återkomma eller om Hanna lägger till mer text och bilder såklart.

Författare: Marie


Vårryck!

Då har Kristian och jag varit i Blomstermåla några dagar och grejat och fixat med hästarna och gjort lite vårsysslor= fixat stängsel till gräshagarna! Vi hade ju tänkt få vara med på Windy eller Myrans fölning, men dom håller igen, Myrans juver är inte halvfyllt än, Windy går fölredo och vajar omkring med sin jättemage, men föla, nää d hade hon inte tänkt riktigt än! Men dom tittar väl ut när dom är redo för det!!

Bogi är idag besiktigad och köparen kommer och hämtar honom imorgon! Bogi står ju hos utbildare i Bräkne-Hoby så imon lämnar han plats för nästa objekt, nämligen "Flurran", Fleur de Santé.
Hon fick sig ett vårbad igår och under skiten kom en glänsande fux fram, lite trimmning av man och diverse hårtussar så klev det faktiskt fram en riktig skönhet! Idag har hon fått ett par dojjor fram också så nu är hon redo för utbildning! Hon kommer vara till salu när hon är på utbildning så letar man en gångartstalang i storlek 155cm så finns det en här!


 


Igår va vi i ridhuset och löshoppade Isadora och Gabban. Isadora har verkligen varit knepig med lastning pga att vi har en trailer med lem och den är hon inte förtjust i. Men igår traskade hon bara rätt på, så äntligen verkar denna rädsla ha släppt! Löshoppning gick kanon, dom hoppade båda upp mot 1m, dom är båda D-ponny men har inte löshoppat mer än 1 gång tidigare och det för flera månader sedan. Men dom fattade kvickt och det blev några riktigt fina språng!
Efter damerna körde vi ner 2-årshingstarna så dom fick skutta lite också, Edwin har mycket i sig, spänst och tänker faktiskt till ibland när han kommer fel. Duktig pojk!

Denna dagen har gått åt till att hängna klart en gräshage som fölen får gå i nu i början, så i eftermiddag släppte vi ihop dom två Prince Perfect-fölen! Man kan se att han ger bra gång till sina avkommor, förra årets föl snuddade på en 9a när han ställdes ut, och årets båda rör sig väl dom åxå! Men så har dom ju också mödrar med 9mässig trav!

Rolle i full rulle!

Eywa solar sig

Eywa kan även trava, även om det hellre galopperas, i nerförsbacken lyckas hon dock hålla balansen några steg.

Luftig med god steglängd, vad mer kan man begära?

Som vanligt ska det ju springas en del när man kommer ut på grönt, Toppan kollar vyerna med svettspår på halsen!

Ston bedömda med 9 på trav, ger vältravande föl!

Bild och text: H-S Svensson

BILDER

SB Royal Breeze




Unghingstarna


SB Hannibal Breeze



SB Edwin



SB Prince Edward






Och det senaste nyförvärvet, SB Eywa sto e. TT Prince Perfect u. Z. Esther, helsyster till Edward!












Föddes mitt på dan i torsdags, 14 april. 1,5 vecka för tidigt, men hon va redo för den stora vida världen!!

Författare och bilder Hanna-Sofie

"Rolle"

Nu är han döpt! SB Royal Breeze, men kommer att kallas för rolle för det är lättare att säga.
Rolle är en ståtlig kille, högställd och byggd i uppförsbacke. ca 1 meter hög. Blir troligen maxad D.

Fler bilder kommer senare...

Under tiden får ni se ett par bilder på dräktiga ston i fällperiod och nyimpregnerade hihi...

Windys mage hänger snart i marken.

nu har den geggiga perioden börjat, det gillar Myran...

Författare: Marie

Fölis!

Nu har Toppan fölat! Det blev en hingst inatt, fux med bläs och tre vita ben. Stor och fin. Var uppe på en timme och leta efter matbutiken. Toppan snäll mamma som visar vart den är. 

Triple Trees Prince Perfekt är fadern. En till väntas efter samma hingst.

Namn ej bestämt ännu...
Bilder kommer senare...



Författare: Marie





Vår på gång?

Dom säger att det ska bli varmt i helgen, hmm hoppas dom har rätt.. För nu vill vi ha vår. Bort med geggan i hagen som kommit fram nu när allt smällt. Kanske kan Toppan lockas till att föla om det blir varmt och skönt. Hon är ju snart fölningsfärdig. Myrans ljuver har nu också börjat lite smått att växa men det är långt kvar..

Idag har vi varit nere i ridhuset med lilla Vildan igen. Det var ju ett tag sen så vi tog en repetition, på med sadel, longerade lite och så hängde vi lite på henne när vi gick runt. Får väl försöka jobba lite mer med henne närmaste månaden. Skulle gärna hitta en liten duktig ryttare som kunde ta sig an henne för Hanna är lite för stor egentligen.  Jag kan till och med tänka mig att låna ut henne ett år eller två...

Lägger in en bild på två slöa tjocka tanter...

Esther och Myran tar sig en tupplur i solen..

Författare: Marie

RSS 2.0