Hösten håller i sig och värmen tycks stanna lite till....

Dags för lite uppdateringar. Under hösten händer det mycket, man ska planera inför vintern, hagar, flockar, mat m.m. Alltid ett litet pyssel med vilka hästar som ska gå vart och tillsammans med vilka...Fölen är ju avvanda från sina mammor sen 1 månad tillbaka och dom tycks ha klarat avvänjningen väldigt bra, ingen som gått ner i vikt eller blivit väldigt ledsen för att mamma inte längre finns vid sidan...Nu i helgen har vi också särat på fölflocken, 2 hingstföl och 2 stoföl kan ju inte gå tillsammans hur länge som helst, särskillt inte när man har ett hingstföl som tror han ÄR HINGST! Lille Wilbur är en riktigt tuffing och herre på täppan! Så vi introducerade dom små tillsammans med Edward som är ett år äldre...och som jag befarade så verkar det inte räcka med en äldre för att ta ner Wilbur på jorden, han talade tydligt om för Edward som är bra mycket större, vem som ska bestämma i denhär flocken! Så Edward får snällt maka på sig när Wilbur är på det humöret! Får se hur vi gör med Edwin om vi ska försöka släppa in honom till dom också. Jag tror inte det är några problem, Edwin är väldigt snäll, men finns en viss risk att Wilbur och han råkar i bråk, för Wilbur har liksom inte fattat att han bara är en liten skit, han beter sig som en Kung! Men vi får se...




Dom 3 har iaf flyttat till en kanonbra lösdrift, och vi får se, det finns plats för fler, så söker ni lösdrift till föl/åring i vinter så kan vi nog ta emot ett par till iaf. Finns även tillgång till box där, om man vill komma och ställa in ibland och pyssla med sin unghingst ibland.

Stor fin lösdrift, med härlig halm!


Fri tillgång på fint hösilage

Fina boxar att kunna ställa in i om man vill!



Esther fick sig en genomkörare på töm igår, vi måste jobba igång henne nu om vi ska hitta en ryttare till henne. Hon är 7 år och 138cm. Superbra rörelser och hoppar väldigt trevligt också. En kanonponny för både hopp och dressyr, söker en ryttare med höga ambitioner! Vi har avkommor efter henne, hennes äldsta gick med hoppdiplom på 3-årstest i år. Och båda hingstarna har lovordats som hingstämnen. Hon är ett jättebra avelssto, men ser helst att någon vill ta ut henne och meritera henne i sporten nu, innan hon får fortsätta som avelssto när hon blir äldre!


Vackra Edward som är Esthers 3:dje avkomma! Vi hoppas årets helsyster Eywa växer upp och blir lika vacker!

Flurrans utbildning går framåt, Hon går hyffsat stadigt nu i skritt och trav, och bjudningen kommer mer och mer, hon rids nu några dagar i veckan, men vi skulle verkligen vilja hitta någon som vill sattsa lite mer tid på denna trevliga lilla häst!

Filmsnutt från senaste träningen: http://www.youtube.com/watch?v=RsIOobl45A0

Text och bild: HS Jonsson

Dags för lite uppdatering och höstbilder...

Tiden tycks rusa iväg när man har roligt, Kristian har nu både hunnit komma hem och hunnit åka igen sen sist jag bloggade. Denna gången va det kortledigt i 2 v, så nu kommer han hem igen 1nov och är ledig i 4 veckor, då ska vi hinna packa å flytta till vårt nya boende, jag har idag börjat packa ner bokhyllan som består av 4 sektioner, har fyllt 6 kartonger, men bokhyllan står fortfarande inte tom, herre gud vart ska detta sluta?!
Men under dessa 2 veckor har vi iaf hunnit med lite på Brännebäck! Gubbarna jobbar förfullt med pappas maskinhall och bygger takstolar som ska bära upp det tjusiga taket! 20 takstolar ska göras, 12 klara och 10 är faktiskt redan uppe!! Fantastiskt! Men det tar sin lilla tid, Kristian är inte riktigt vän än med hammaren och några mindre missöden har inträffat, men inget som inte går att reparera med vanligt plåster! Vi hoppas dendär maskinhallen snart står klar, för i ena enden ska byggas en ligghall som ska användas i vinter är det tänkt, så vi får hoppas vintern väntar lite till med att komma, hösten har ju tydligt kommit för att stanna iaf...sommaren är mer ett minne blott!

Vi har kört igång med träning av Flurran, hon är till salu och vi hoppas kunna rida igång henne lite nu inför försäljning. Finns det någon i vår närhet som skulle vilja rida henne några dagar i veckan så hör av er, för jag själv har ju inga möjligheter till det för tillfället ;)! Hon vill ha en ruttinerad orädd ryttare med mjuk hand.



Windy är nu officiellt höjd till Elit, hon skrapade ihop 160p på sina 8 avkommor, god marginal då Elit är från 120p. Windy har ju egentligen 9 avkommor, men den första är efter ej godkänd hingst och därför registrerad med okänd härstamning och kan därför inte räknas! Windy har ju varit berättiga till Elit redan 2009, då hade hon 120p, men vi trodde man kunde visa på premieringen och få henne höjd då och erhålla en elit-rosett, så vi väntade tills i år om vi skulle visa henne med föl, men så funkar det inte längre med nya regler och egna avelsorganisationer, så därför blev det inte att vi skickade in förrens nu i höst! Men nu är det iaf klart!
Hade varit kul att få en sånhär i kuvertet från ASRP, men får nog byta ras om jag ska få rosetter till stamboksföringarna och höjningarna igen! ASVH skickar iaf ut rosett även om stamboksföring och höjning sker pappersvägen, varför gör inte ASRP det också? Om vi inte kan stamboksföras och höjas på annat vis än pappersvägen, hur ska vi då få rosetter som tillhör? Trist tycker jag!

Fölen har flyttat till större hage, dom tyckte den lilla plankhagen/corallen blev lite tråkig, så dom valde själva att byta till ny hage! Så här kommer lite nya bilder i höstsolen...! Jag är helnöjd med vissa bilder som blir hur klara som helst, medans nästa blir suddig, jag måste öva mer så jag lär mig vad jag gör för fel när det blir suddigt! Så många bilder blir det...se å njut av årets fölflock!








SB Eywa

SB Winning Breeze





Såhär ska bilderna vara, nästan så man kan räkna hårstråna på halsen...så tydlig är den! Kanon!

Text & Bild: H-S Jonnson


Oktober och sommaren fortsätter, eller?!

Helhelg i Blomster för Moa och mig, sitter i skrivandets stund med en hund bakom mig som sussar gott...Att slappna av när man är i Blomstermåla tycker Moa är onödigt, för sova kan man göra hemma, så när hon inte antastar Tyson eller någon annan, leker hon med alla hundra bollar hon har runt omkring sig, äter ekollon som är hennes nya favorithobby, fast alla säger hon ska låta bli, äta gräs e också en av hennes hobbyer, allt för att hålla hjärnan igång, annars kan man ju tackla av å missa något, å det vore ju förskräckligt! Dock har hon nog låtit bli att böka upp larver i marken som hon kom på sist när hon var i Brännebäck, dom kittlade härligt i munnen tydligen, för ätas d skulle dom, ärthjärna!!

Så nog om Moa...Fölen är avvanda och har nog börjat finna sig i att leva utan sin mamma tryckt intill sig. Två av fölen är så välutvecklade och ser mer ut som unghästar än föl, även om det är lite tidigt att vänja av redan så börjar stona tappa en del, så vi testar och sära på dom, och det verkar gå bra. Två av stona ska ju även ridas igång är tanken och säljas, jag tänkte jag skulle ridit Esther lite i helgen, men efter 10-15 min på Estelle i lördags så får jag nog inse mina begränsningar för några månader framåt...Får ta tag i ridningen igen framåt våren!


Så stona är nersläppta på säsongens sista bete, det hade vuxit upp rätt bra, så dom klarar sig nog på dom bitarna några veckor framåt, för hoppningsvis oktober ut iaf, sen är det väl dags att ställa dom i vinterförvar!

Ibland älskar jag min kamera, när jag får sånnahär schysta bilder, med härligt ljus och skärpa...men jag e inte helt nöjd, för ibland blir det suddigt. Men tror inte det är kamerans fel...hmmm!


Sigge håller koll på markerna å hästarna...fast ibland blir dom stora lite väl närgångna å då e d dags att sticka...


Esther in action...7 år, 138cm, inte ombetäckt utan ska ut i sporten nu. Söker hopp eller dressyrryttare...Hon har en trav som ingen av våra vältravande hästar är i närheten av, men hon hoppar också väldigt bra. Både hennes mor och far tävlar/har tävlat hoppning. En riktigt snygg och flott ponny till sattsande ryttare!


Fölen får än så länge hålla sig i närheten av stallet och gå innanför plankstaket, tills det känns tryggt att leda dom, och ta dom i hagen, samt att dom håller sig innanför staketet! Brukar ju alltid vara någon varje avvänjning som massakerar ett staket, men nu verkar dom lugna och trivas tillsammans. Dom har stått i varsin box nu en vecka så dom var nog glada att kunna komma åt varandra igen, sparkas lite, bitas lite och klia manke å sånt föl roar sig med! Fast snuttesuget finns kvar ännu, så dom har kontrollerat varandra om ingen har något att bjuda på, men hos dom flesta var de pang, gå bort...förutom Wilbur som inte förstår bättre utan han verkar tycka de va trevligt med en tjej som står å försökte få tag på hans lilla sak...Rolle uppskattade de inte lika mycke...Föl e roliga!!

Eywa som varit väldigt tuffsig och sett lite eftersatt ut, har nu fällt sin lurvfälls och blivit riktigt fin, lite överbyggd bak, men sånt kan man leva med när dom e föl...

Ponnylook!!


Igår (lördag) va vi i ridhuset med Wildan och Estelle. Wildan fick löshoppa lite, tror inte vi hoppat henne nån gång seriöst, kanske någon gång för typ läääänge sen. Men vi har inte hoppat henne några höjder tidigare. Men igår höjde jag lite, med en suckande mor bakom ryggen, ska hon verkligen hoppa så högt...Ja d ska hon! Å de va inte så högt, låg på 1m- 1.05, ska väl en 4-årig (snart 5) B-ponny kunna hoppa nån gång ibland! Dessutom en ponny med så mycket energi och lätt för sig, hade hon varit en trög slöponny som knappt orkar över 80 då hade jag ju inte höjt, men hon e ju som ett litet rådjur... Hon har en jäkla gång å ett jäkla hopp, men saknar ryttare...En tuff liten tjej eller kille skulle kunna plocka rosetter med denna lilla dam om hon bara fick chansen. Men hon har lite temperament så hon är ingen nybörjarponny tyvärr, så det är svårt att hitta ryttare till en ponny på 126cm! Hon är inte dum på något vis, men som sagt ingen slö gammal läromästare! D finns mycket energi i henne!
http://www.youtube.com/watch?v=R92Z7kGvTuw

Sen skulle jag rida Estelle lite, hon rids ju inte alltför ofta, men här finns inte lika mycket energi som hos Wildan, så man kan liksom sitta upp och lunka runt lite, nån gång ibland. Det finns nog krut att plocka fram hos denhär hästen med, men hon är lugn å harmonisk i sitt sätt och skulle därför passa även den lite mer oerfarne ryttaren. Hon är ju inte utbildad något än, går alla gångarter i båda varven, så hon behöver ju någon som får mycket hjälp från backen eller någon som har erfarenheten och vill vidareutbilda för ev. vidare försäljning. Hon gick ju med 9-9 i hoppningen på 3-årstestet så, kapacitet finns det!




Så vad det dedär med vädret...sista dagarna har ju varit mer somriga än större delen av juli/augusti...varmt å soligt å härligt, hoppas d håller i sig lääänge till!! För det är så mycke roligare att hålla på med djuren när det är lagom temperatur, inte gegga å blött överallt...som det annars gärna är denna månaden. Men tyvärr så lär vi väl få stå ut med sånt med framöver...

Så det var allt för denhär veckan...

Text/foto/film: H-S Jonsson, (Foto: M Andersson, där jag sitter på hästen, e ju lagom svårt att fota sig själv ;))

RSS 2.0