Hästkväll på lantmännen.

I onsdags kväll var det hästkväll på lantmännen här i Mönsterås, tråkigt när inte hästfolket ställer upp och går när de anordnas sådant. Det är ju för oss dom gör det...
Det var en trevlig kväll med ganska mycket info som man skulle ta åt sig. En del fastnade säkert också.
Det var representanter från föräkringsbolag och foderrådgivare och sist men inte minst så hade dom lyckats få hit "Hästtandläkaren" Torbjörn från Söderköping.... Han är mycket uppbokad (flera år framöver) så det är extra synd att inte fler kom och lyssnade på honom.

Resultat från kvällen: Jag ringer och bokar tid på atg för att plocka bort vargtänderna på Bo-Gi. Dom är inte stora men ska bort iallafall. Hästens mun har inte plats för dessa "extra" tänder....
Ska bli intressant när det läkt att höra vad Hanna tycker om ridningen....

Annars är det som vanligt här på gården, några återbesök på kliniken är inbokade. Hoppas allt blir bra efter dom besöken. Är ganska trött på att fara fram o tillbaka dit....  Och pengar kostar det ju också...

Imorgon bär det iväg till Nybro för att förbereda welshutställningen som är på söndag. Hoppas på en fin dag med sol och glada människor..

Ha de´
Författare: Marie

Windy Girl klar för Elit

Nu när alla utställningar är över och ungponnytesten är klara kan vi lugnt luta oss tillbaka och vänta på nästa års sommarpremiering då Windy ska få åka med sitt föl och få sin elit-rosett!! Vi kan redan nu skicka in papper för höjning av avelsvärde, men då får vi ingen rosett. Även om man har väggarna klädda av rosetter så är en elitrosett något särskillt! Speciellt när det är den första på sin egen uppfödning! 
Vi hade hoppats att Windy skulle vara klar för elit redan för 2 år sedan, men då fick vår Bo-gi så dåliga poäng på 3-årstestet så han gjorde ingen höjning på avkommepoängen. Men nu så ger han sin mor dedär 30p som förväntat, tack vara dagens fina poäng som allroundbegåvning på kvalitetstävlan. Räknar man på gångartstalang så hamnar han på 8,18 där gränsen för utmärkelse är 7,5 och 8.36 som hopptalang och där är gränsen 8.0. Så vi har en mycket begåvad ponny här.


Tänkte räkna upp Windys fina avkommor här och vad dom ger för avkommepoäng till sin mor.
2003 SB Sea Breeze e. Lotus RP 131. Gångartstalang på 3-årstest och tävlar idag MSV hopp, kvalad till Ungponny-SM. Ger 30p
2004 SB Atlantic Breeze e. V.Gerswin RP 136. Gångartstalang på 3-årstest och tävlar idag LB hoppning (tränad 1år).
Ger 30p
2005 SB Bo-Gi Breeze e. V.Bo-Gi RP 134. Allroundutmärkelse på 5-årskvalitetstävlan. Letar tävlingsryttare!!
Ger 30p
2006 SB Top n´ Breeze e. Top Nordpol RP 147. Klass 1 på sommarpermiering och i gångarter vid 3-årstest. I Avel!
Ger 20p
2007 SB Top d´ Breeze e. Top Nordpol RP 147. 40p på utst. som 3-åring och klass I både hopp och gång vid 3-årstest.
Ger 20p
2008 SB Blizzard Breeze e. V. Bo-Gi RP 134. Ännu ung (2år) Vi hoppas på utmärkelse för denna nästa år!
Ger 10p
2009 SB Hannibal Breeze e. V.N. Hanassie RP 153. Ännu ung (1år) Även här har vi en lovande talang!
Ger 10p

7 Avkommor = 150p

Avelsvärdebokstav ELIT

 

(utdelas även postumt så länge avkomma finns i livet)
ELIT kan endast utdelas till sto som lämnat både exteriör och prestationsmeriterad avkomma.
Stoet skall vara stambokfört och uppfylla kraven för värdebokstav A samt
-ha minst
sex levande födda föl med god exteriör och/eller som visat god användbarhet.
- stoet skall uppnå minst 120 avkommepoäng, varav minst två avkommor med 30 poäng och
två avkommor med 20 poäng, alternativt tre avkommor med 30 poäng.

Det gäller också att alla avkommor är registrerade i ASRP eller av ASRP godkänt förbund utomlands, för att få tillgodoräkna sig avkommorna. I Sverige har vi idag 3 större föreningar som registrerar ridponnyer och det kan ibland bli förvirring när det gäller just detta med avkommebedömning. Något man måste tänka på när man väljer förening för att registrera sin avkomma. Hade VI spritt våra avkommor i 2-3 föreningar hade vi inte fått ihop denna summan. Är stoet stamboksfört i ASRP måste även avkommorna reggas där. Är stoet reggat i annat förbund gäller deras regler. Alla föreningar stamboksför inte ston och då kan man heller aldrig nå något så stort som ELIT på sitt avelssto!
Läs storeglementet här: http://svehast.se/allm/2010Storegl.pdf

Författare: H-S Svensson

3årstest och kvalitetstävling & revanchen för SB Bo-Gi Breeze

Sådär, så var denna helgen förbi för detta året och resultatet vart väl sisådär.

Lördagens 3-årstest hade två deltagande SB-ponnyer. Första startande för dagen var My Jar som vi hade stora förhoppningar på. Tyvärr så var ju ridhuset lite läskigt så lösgaloppen blev ju sådär. Det var helt ändrad ordning på 3-årstestet i år.  Först lösgalopp sen lösh sen exteriör. Tidigare har det varit exteriör och lösgalopp i lilla ridhuset sen lösh. i stora. Så efter att lett runt ett varv i stora ridhuset var det dags att släppa för galoppen och som sagt det var lite spänt och kritiken blev kort galopp och en 7:a, sen löshoppningen så hade hon fortfarande inte riktigt spänt av, bommarna var läskiga och ja det gick lite sådär. Först en rejäl rivning då hon kom lågt in på hindret, men språnget efter var kanon så det vägde mot varandra. Hon stod emot lite tyckte jag, så fick hjälpa till med smackningar men efter några rundor mjuknade hon så jag backade lite med min drivning. Vilket då resulterade i ett stopp. Senare kom ytterligare ett löjligt stopp, hon bara, nää skiter i dehär va. Så där sket sig den utmärkelsen!! Sen när hästen var lagom trött både mentalt och fysiskt var det dags att ställa upp för exteriör. Kul och ställa upp en flåsig häst! Kände på henne att hon var trött då vi skulle skritta, fick mana på henne och nästa dra fram henne. Traven gick lättare men tyckte hon hängde i knäna, typ äckligt med skydd, fast dom inte var där längre. Men hon fick en godkänd rad 99889=43p +7=50p och utmärkelse som gångartstalang i alla fall. Tror hon kom 2:a bland gångartstalangerna för dagen, 1:an hade samma slutsumma men högre poäng på galoppen som är första avgörande poängen på gångarterna.
Sen så var det dags för Top d´ Breeze "Todde", som hade nervösa nya ägare med sig, som väntade med transporten att få ta hem sin nya pärla. Todde hade mycket energi utanför dörrarna medans vi väntade på vår tur och den räckte till, även inne. Dock så gick det ju bara galoppera i ena varvet, ångrar mig att jag inte gick med han åt andra hållet och tog lösgalopp i höger varv först, det ska jag tänka på till nästa år. Även om man tränar i båda varven så är dom mest vana i vänster som dom hoppar i. Så vänster galopp gick galant men höger var jätteläskigt att galoppera i, så tyvärr blev poänget en 6a som då förstörde hela raden både för gång och hopp. Löshoppningen gjorde han jättefint och fick 8-8 och exteriört fick han fina 98888=41p +6p=47p och hade därmed poäng för utmärkelse i båda om inte den där 6an hade förstört allt!! en 7:a hade inneburit första dubbelutmärkelsen för SB men tusan att alltid nåt ska sätta käppar i hjulet. Men dom nya ägarna var ändå nöjda och vi också, det är en riktigt fin ponny och vi önskar dom lycka till!! Och hoppas vi får se honom på kvaliten nästa år!


en 6a på den tekniken!!



Sen var det då dags för hemfärd, svida om till 70-talskläder och iväg på svärfars 60-årspartaj, ett sjujäkla party blev det. Man hade ju varit uppe ganska tidigt så en och annan gäsp blev det under kvällen. Men fick ju
tänka på att det var en dag i morgon också så blev inte alltför sent.



Så idag var det bara gå upp vid 10 när klockan ringde, göra sig i ordning och iväg till Nybro igen där Bo-Gi stått under natten då han skulle gå sin kvalite idag.
Bo-Gi som fick urusel kritik som 3-åring, dom ända bra poängen var 88 i lösh. Sen skadade han sig illa tidigt som 4åring och har stått konvalecent i närmre 1 år. I våras friskförklarades han efter att ha varit igång sen i vintras. Och nu ville vi ha revanch....Veterinären tyckte det var en fin ponny och gav honom 10-10. Sen dags för exteriören med samma domare som för 2 år sedan. Han gav honom 87789=39p, 9på trav är fantastiskt då han fick en 6a som 3-åring!!!!!!! Dock ska tilläggas att det finns en förklaring till dom dåliga poängen som 3-åring och att han var värd mer redan då!
Så dags att sadla på, detta hade ju börjat bra. Skrittade i 20min med lite trav och galopp imellan åt för att han inte skulle somna till. Han var framriden sen innan. Sen in i ridhuset, tror detta var det mest intressanta bedömning och även mest nervösa, här hänger det lite på min ridning också, att få fram det bästa ur ponnyn. Domaren tyckte detta var en snygg och flott ponny och gav honom 788-8, han var något spänd och överilad i skritten tyckte hon, annars var detta en mycket kapabel ponny. Hon ställde också frågan varför han inte visades som 4-åring och hon fick förklaringen om att han skadat sig, så han skulle egentligen bara bedömas som en 4-åring då han tappat ett helt år pga detta. Men tyvärr finns inget sådant system, bara för ston som fölat som får gå bland ett år yngre. Skulle tilläggas att mot uppvisande av vetintyg för sådana här tillfällen får man gå bland 1 år yngre.. Det är väl inte så ofta det händer att en häst skadar sig så illa så man får vänta så länge på en friskrivning. Men när det händer är det synd att man ska behöva lida för det vid sådana här ungponnytävlingar. Men det gick ju bra ändå, så var det bara hoppningen kvar, och här skötte han sig exemplariskt. Dock fattade han fel galopp dom 2 sista sprången som resulterade i korsgalopp i svängen och i oblans fram till hindret, men hinderna klarade han ändå. Så betyg 8-8. Detta gav en medeltal på 8.43 alltså 0.43 över gränsen och därmed fick vi vår revanch som vi var ute efter. Äntligen får denna kanonponny den bedömning som han är värd. Nu ska han bara hitta en ryttare som vill ta ut honom på dom riktiga tävlingsbanorna!!



Författare: H-S Svensson

Sista ultraljudet för i år...

Nu har vi varit och ultraljudat Esther också, hon har gått väl 90 dagar och visst låg det något litet därinne och sprattlade... Så nu känns det som att man kan slappna av lite när det gäller alla dräktigheterna. Fram i slutet av mars börjar man väl bli lite nervös igen innan alla har pluppat ut sina ungar.. Har ju bara två övervakningskameror men mottagaren kan ta upp till fyra så jag får nog införskaffa två till inför nästa fölsäsong för jag är väldigt noga med att övervaka. Skulle aldrig förlåta mig själv om jag kom ut en morgon och fölet inte hade tagit sig ur hinnorna. En sån onödig död!

Känner mig lyckligt lottad som har betäckt fyra ston i år och alla har tagit sig på första försöket och behållt det än så länge, vet inte vad det beror på. Hör ju att en del har haft det struligt med ston som inte brunstar, ston som inte öppnar sig, ston som inte tar sig mm.... Finns nog inga teorier om vad det kan bero på, fast i vissa fall kan man kanske gissa sig till orsaken. Jag har en egen "tanke" i alla fall, ston som trivs med livet, dvs får mat och går i en bra flock, får vara häst helt enkelt, har större chans att bli dräktig än ston som är lite nervöst lagda, lite under hull eller överhull med för den delen. Ston som inte får komma till ro i hagen utan flyttas på mellan olika hagar och nya hästar i flocken, ja det finns nog mycket man titta på men visst sen finns det ju precis som hos oss individer som har något annat fel som gör att dom inte blir dräktiga. Dom kanske man ska använda som ridhästar istället då, det som dom är ämnade till från början...

Nu närmar sig den stora helgen! Jag är inte den nervösa typen utan brukar säga att det är samma häst vi har med oss hem som vi åkte med! Oavsett hur det går, fast visst resultatet följer ju hästen hela dens liv så inte är det roligt med "dåliga" poäng, utan man vill ju gärna ha "Godkänt" på sina uppfödningar.
Lycka till alla ni andra som ska på testet i helgen!

Vi syns!

Författare: Marie

SB Sea Breeze klar för ungponnySM!

Har idag fått den roliga nyheten att Sea Breeze har kvalat in till SM för ungponnyerna! Härligt! För att få vara med krävs det två nollrundor i msvb och det har han nu klarat... Vi hoppas det fortsätter att gå bra för Martina och Sea Breeze på hoppbanorna i framtiden också.  Och ett stort lycka till på SM:et...
Vi har Bo-Gi Breeze som är 5 år och Hannibal Breeze som är 1 år till salu, båda är undan samma sto som Sea Breeze...

Nu har vi slagit vår andraskörd också och det blev 37 balar till. Så nu har vi lite över 90 balar, hoppas dom räcker länge, vi har ju även småbalar med hö och stora rundbalar med hö också men jag är inte säker på att det räcker. Det beror på hur sträng vintern blir och om balarna håller bra kvalite och sen om antalet ponnyer minskar!

Idag körde vi ner lillgabban och Windy till det stora betet där ungstona går. Mycket spring i benen blev det igen...
Vi tog hem FLurran istället som sällskap till Myran som ska gå treårstestet på lördag. Tanken är att Hanna ska börja jobba lite med Flurran igen innan hon ev. åker uppåt landet...

Nu är klockan slagen för sängen!

Vi syns och hörs!

Författare: Marie

SB Edwin till salu=tungt beslut!

Jag har efter mycket funderande hit o dit nu äntligen kommit till beslut. Jag säljer Edwin som egentligen var tänkt att behålla och visa fram på avelsvärdering. Han har alla möjligheter att bli godkänd med sin utstrålning, temperament och sina utomordentliga gångarter! Hans härstamning är icke att förakta! Fader: De Goede Ree´s Metall som vann sitt bruksprov i Hollland och även är avelsvärderad och godkänd här i Sverige.  Modern: Zandberg´s Esther ett holländskt ridponnysto som här i Sverige fått avelsdiplom 2007 med 42 p. Hon gick samma år sitt treårstest med gångartsutmärkelse med 50 p. Hon är även visad på utställning vid flera tillfällen och har varje gång plockat höga poäng. Hon har fått tre avkommor hittills, första fölet, ett sto är inte visat men Edwin och årets föl Edward har båda på utställning fått 42 p. Så hon nedärver sina fantasktiska gångarter och sin skönhet!  Esther är efter den holländska hingsten Coelenhage´s Let´s Be The Best  som använts flitigt i ridponnyaveln under sin korta tid han levde, han blev bara 9 år. Men han finns lite varstans i härstamningarna hos många fina ridponnyer i Europa. Esthers morfar är även han "kändis" bland ridponnyfolket. Kooihuster Folkert! En hingst som har samma gener som den ännu mer kända Kooihuster Teake mer känd som Take it Easy - hingsten som har gått både dressyr och hoppning på em-nivå.

Jag har som sagt bestämt mig att sälja Edwin och behålla Edward för framtiden istället. Man kan inte ha hur många hingstar som helst. Ska man satsa och visa fram dom så krävs det en hel del arbete så vi kommer att vara jättenoga med att den som köper han verkligen har möjlighet att ta fram han hela vägen. Sen om dom väljer att använda honom i sporten i framtiden istället för avel så må det vara hänt. Men han SKA VISAS FRAM! Så ni som känner er tillräckligt kunniga och har den möjligheten får gärna höra av er till oss så diskuterar vi vidare...



RSS 2.0